Handig stappenplan om winkelmeters te transformeren

Op 20 januari is op het Anton Dreesman Congres de publicatie ‘Instrumenten voor een succesvolle transitie van de winkelstructuur 2017’ gepresenteerd. Dit praktische stappenplan helpt gemeenten om winkelmeters uit de markt te halen zodat er een vitale winkelstructuur ontstaat.

Nederland heeft een teveel aan winkelmeters, waardoor lang niet alle winkelgebieden goed kunnen renderen. Er is een overcapaciteit van zo’n 20%. Gemeenten staan daarbij voor de lastige opgave om te bepalen welke winkelgebieden kansrijk zijn en versterkt moeten worden, en welke kansarm zijn en naar een andere functie getransformeerd kunnen worden. Oude detailhandelsmeters moeten plaats maken voor andere functies, zoals wonen en cultuur, zodat er aantrekkelijke en leefbare kernen ontstaan die zijn afgestemd op de wensen van de consument.
Veel gemeenten en provincies worstelen begrijpelijkerwijs met de stappen die moeten worden gezet. Want hoe kom je tot een keuze? Welke instrumenten kunnen worden ingezet en onder welke condities zijn die effectief? En hoe betrek je alle betrokken partijen bij de transformatie?

Praktisch stappenplan

De publicatie is bedoeld als praktisch stappenplan voor gemeenten en provincies om samen met alle stakeholders, zoals ondernemers, vastgoed, horeca en bewoners, aan de slag te kunnen gaan.
De uitgave bevat een handige checklist om de positie van een winkelgebied te bepalen. Een  stroomschema maakt duidelijk of de winkelfunctie versterkt of getransformeerd moet worden. Ook het – delicate- proces staat beschreven dat de gemeente met alle stakeholders kan doorlopen.
Tevens biedt de publicatie een compleet overzicht van de instrumenten die gemeenten en provincies kunnen inzetten om transitie van de winkelstructuur te begeleiden en te realiseren.
De uitgave is ontwikkeld in samenwerking met NRW, INretail en IVBN.

Delen:

Bekijk ook

Hoe aantrekkelijk zijn de pleinen in jouw centrumgebied?

Pleinen functioneren in veel gevallen als de ‘kloppende harten’ van onze samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat pleinen voldoende aantrekkelijk zijn? Daar is onderzoek naar gedaan!

Sla je slag met het Koopstromenonderzoek

Eind februari kwam het Koopstromenonderzoek Oost Nederland uit. Wij merken dat niet iedereen het Koopstromenonderzoek kent en er gebruik van maakt. Wat is het? En hoe kan je je slag hiermee slaan?

Meer waarde aan ruimte

De Roelofs Groep is sinds kort kennispartner van DNWS. Onze expertise ligt onder andere op het terrein van gebiedsontwikkeling, mobiliteit, water, energie en grondstoffen. Roelofs beheert het totale traject van een project en heeft meerdere succesvolle centrumprojecten uitgevoerd: van gebiedsontwikkeling, advies en ontwerp, tot realisatie, beheer en onderhoud.